noodverlichting pictogrammen

Veranderingen noodverlichting.

Wat veranderd er aan de noodverlichting vanaf 1 Juli?

 

Vanaf 1 juli veranderen er regels aan het bouwbesluit en daarmee ook aan de noodverlichting. Veel regels in het bouwbesluit worden versoepelt om zo particulieren de kans te geven eenvoudiger een huis te bouwen.
Daarnaast verandert er voor de noodverlichting / vluchtverlichting het volgende:

  • Vluchtrouteaanduiding, artikel 6.24
    Vanaf 1 juli zal er meer onderscheid gemaakt gaan worden tussen nieuwbouw en bestaande bouw.

    • Nieuwbouw: De vluchtroute aanduiding moet voldoen aan de NEN 3011: 2015 (veiligheidskleuren en tekens in de werkomgeving en in de openbare ruimte). voorschriften voor het gebruik van veiligheidskleuren en ontwerpprincipes voor het voorkomen van ongevallen.
    • Bestaande bouw: De vluchtroute moet voldoen aan de NEN 6088 (brandveiligheid van gebouwen – Veiligheidssignalering – Vluchtroute-aanduiding – Eigenschappen en bepalingsmethoden)

 

Om het niet al te ingewikkeld te maken. De NEN 3011: 2015 verwijst door naar de NEN-EN ISO 7010 dit is de wereldwijde norm voor pictogram aanduiding.
De eisen waar de pictogrammen aan moeten voldoen staan in de NEN-EN 1838.

 

Aan de noodverlichting op zich zal niet veel veranderen in het vernieuwde bouwbesluit.
In dit artikel: kunt u het verschil lezen tussen noodverlichting en vluchtweg aanduiding.

 

Veranderingen noodverlichting vanaf 1 januari 2016

 

Vanaf 1 januari zullen de fabrikanten en leveranciers gezamenlijk de nieuwe pictogrammen gefaseerd invoeren. Dit heeft de Nederlandse vereniging van Fabrikanten van Noodverlichting (NVFN) gezamenlijk besloten. Dat betekend dat bij het vervangen van een armatuur niet meteen alle pictogrammen in het gebouw vervangen moet worden.

De nieuwe pictogrammen zijn voorzien van een pijl omhoog in plaats van de pijl naar beneden, zoals nu ook te zien is in het verkeer. Ook staat het vluchtende mannetje niet meer tussen de deur en de pijl, maar nu rent het mannetje door de deur en staat de pijl er alleen naast. De verwachting is dat als deze pictogrammen in bestaande gebouwen door elkaar heen worden gebruikt geen verwarring oproept.