hoe noodverlichting controleren

Hoe noodverlichting controleren?

Hoe moet ik noodverlichting controleren?

 

Willen jullie ook de noodverlichting controleren en onderhouden? Voor de meeste bedrijven is het onderhoud van noodverlichting met deze vraag begonnen. Natuurlijk draait u als professioneel installatiebedrijf hier je hand niet voor om. Het plaatsen van noodverlichting zat allang in jullie pakket, waarom het onderhoud er ook niet bij doen?

Hoe bent u of hoe gaat u eigenlijk beginnen? Een kort en bondige uitleg hoe te beginnen met de controle van noodverlichting.

 

Inventariseren van de noodverlichting.

 

Voor dat u begint met onderhouden van noodverlichting moet er eerst gekeken worden welke soorten noodverlichting er hangt. Inventarisatie van de noodverlichting gaat gemakkelijk met Checkmore. Let op dat het niet altijd zichtbaar is. Denk aan accu pakketten die zijn ingebouwd in de normale verlichting. Controleer daarom altijd de aanwezige verlichting en zorg dat het duidelijk zichtbaar wordt als het een armatuur met een accu pakket betreft.

Voer een autonomie test uit.

 

Het onderhoud van noodverlichting draait om het garanderen van veilige verlichting als de stroom uitvalt. Het controleren van de accu is daarom punt 1 van de controle. De verplichte tijd van 1 uur moet worden gehaald. Vervang de accu iedere 4 jaar om de autonomie te garanderen.

 

Controleer de lichtbron van de noodverlichting.

 

Natuurlijk is de lichtbron het belangrijkste gedeelte van de noodverlichting. Als installateur geeft u de garantie op goed werkende noodverlichting. Vervang ieder jaar de lichtbron bij permanent brandende armaturen. Bij niet permanent moet dit om de 4 jaar. Let op dat u gebruik maakt van lichtbronnen met een lange levensduur of speciaal voor noodverlichting.

 

Controleer het noodverlichting armatuur.

 

De veiligheid van het armatuur moet gegarandeerd blijven. Afhankelijk van de leeftijd zal het armatuur na verloop van tijd verouderen. Dit zal betekenen dat de bedrading verhard, de kappen verkleuren en in het uiterste geval zullen breken. Maak de kappen en het armatuur schoon. Controleer en beweeg de bedrading.

 

Controleer de vluchtwegen en nooduitgangen.

 

Noodverlichting hangt er om de weg te wijzen naar de nooduitgang. Het is dan ook van groot belang dat het armatuur de juiste richting op wijst. Loop zelf de route en controleer de nooduitgang. Maak altijd een melding naar de opdrachtgever als de nooduitgang geblokkeerd of niet juist word aangegeven.

 

Maak een inspectie rapport.

 

Na elke controle moet er aangetoond worden dat de controle is uitgevoerd. Met Checkmore draait u heel gemakkelijk een inspectie rapport uit.

 

 

*Deze tips voor het onderhoud van noodverlichting zijn geen garantie voor een juiste controle. Volg een cursus voor noodverlichting deskundige om zeker te zijn van een juiste controle. Enkele bekende zijn.