controleert u de nooduitgang?

Er is meer dan noodverlichting.

Waarom alleen het onderhoud van noodverlichting?

 

Noodverlichting en de nooduitgang.

 

Wat heeft de nooduitgang te maken met noodverlichting? Als een willekeurige persoon die niks met noodverlichting doet, zegt ‘daar is noodverlichting toch voor bedoeld, om bij de nooduitgang te komen?’ Waarom wordt door de meeste bedrijven dan niet de nooduitgang gecontroleerd. Misschien moet ik het anders zeggen, waarom wordt de nooddeur niet gecontroleerd. Als noodverlichting deskundige heeft u geleerd dat u moet controleren of de nooduitgang wel vrij wordt gehouden. Is dit niet het geval meld u dit bij de klant, toch?

Nu de nooddeur, hoe weet u zo zeker dat de nooddeur aan de buitenkant niet wordt geblokkeerd, hoe weet u zo zeker dat de nooddeur niet klemt en hoe weet u dan wat de kortste route is naar een veilige omgeving? Vaak krijg ik te horen dat de nooduitgang niet gecontroleerd wordt omdat: dan het alarm af gaat, dit niet in het takenpakket zit of ik ben elektricien en geen deurenspecialist. Het is maar een kleine moeite om ook even de nooduitgang te controleren (als u toch al bij de deur staat om de vluchtrouteverlichting te controleren). daarom is er op al deze antwoorden één oplossing:

In overleg met uw klant kan alles geregeld worden. Het alarm mag wel even loeien en kan eventueel uit gezet worden, een bordje aan de buitenkant van de nooduitgang kan al aangeven dat de nooddeur niet geblokkeerd mag worden en een timmerman bellen voor de deur zal ook geen groot probleem zijn. Het is de veiligheid van uw klanten, daarom mag u ze best lastig vallen met vragen.

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn dat er aan de buitenkant van de deur ook een noodverlichting moet komen, bijvoorbeeld met een afstapje of een trap.